28 Ocak 2010 Perşembe

2010'un ilk bombası: iPad



Dün (bizim saatimizle akşam),  San Fransisco'daki etkinlikte Apple'ın yeni ürünü tanıtıldı. Her yıl merakla beklenen bu etkinlikte Mac kullanıcılarına son yenilikler tanıtılıyor. Bu sene çok özel bir tablet bilgisayar tanıtılacağı da uzun zamandır konuşuluyordu. Nitekim öyle oldu. Yaklaşık 23 cm. boyunda ve 750 gr. ağırlığında bir tablet bilgisayar tanıtıldı: iPad. Aslına bakarsanız bu bir tablet bilgisayardan çok, büyükçe bir iPhone.

Akşam haberi ilk veren Türkçe sitelere göz attım hızlıca. NTVMSNBC.COM'da yorumları gördüm. "Mac şöyledir, Linux böyledir, Windows 7 daha daha böyledir" vb. Gençler almış eline sazı... Türkiye ortalamasını bilmiyorum ama dünya genelinde her 10 bilgisayar kullanıcısından 1'i Mac kullanıcısıdır. Nedense bu durum, Mac kullanıcısı olmayan diğer 9 kişiye Mac hakkında atıp tutma hakkı verir. Çünkü Mac pahalıdır. Çünkü Mac şıktır. Çünkü Mac havalıdır. Çünkü Mac'inizi iki sene sonra çöpe atmazsınız. Çünkü Mac'te virüs ve sistem çökmesi sorunu neredeyse yoktur. Çünkü Mac kullananlar Mac'lerini yere göğe sığdıramaz... iPad hakkında da bir sürü "şurası eksik, burası gereksiz" vb. yorum gördüm. İnsanların teknolojiyi sıkı sıkı takip edip gecenin o saatinde teknoloji haberlerini okuması güzel de... Gözden kaçan bir nokta var. Ona değinmek istiyorum.

Daha önce Macbook Air tanıtıldığında da benzer şeyleri yazmıştım. Steve Jobs bir fikir önderi. Bilgisayarlarla insanların ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusunda bir yol çiziyor ve kendi markasının ürünlerini de bu doğrultuda şekillendiriyor (doğal olarak). Steve Jobs'a göre kişisel bilgisayar (hani PC denilen şey), adı üstünde son derece kişisel. E-postalarımızı okuyoruz, yazıyoruz; tatil fotoğraflarımızı, müziklerimizi ve videolarımızı yüklüyoruz, izliyoruz, dinliyoruz, mümkünse edit ediyoruz (Mac'lerde bu uygulamalar sistemin içinde ücretsizdir); internete giriyoruz, dosyalarımızı saklıyoruz ve gerekirse paylaşıyoruz. Temelde yapılan işler bunlar. Bunların dışındaki her şey bilgisayarınızı gereksiz yere karmaşıklaştırmaya ve pahalılaştırmaya yarıyor. Gerçi geçmişte Mac fiyatları her zaman diğer PC'lerden fazlaydı. Bunun sebebini biliyorsunuz (çünkü daha havalıydı : )). Oysa iPad 499 Dolar'dan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. İşte bu noktada Steve Jobs dünyaya bir mesaj veriyor, onu doğru okumak gerekiyor.

NTVMSNBC.COM'daki yorumlara yazdım. iPad yeni teknik özelliklerle dolu yeni bir bilgisayar olmaktan çok, teknolojinin nereye gittiğini gösteren kavramsal bir ürün. Steve Jobs geçmişte müzik dinlemenin dijital ortama doğru yönlendiğini gördü. Madem kimse CD satın almıyordu, müzik piyasası parça başına küçük paralar ödenen (ve kullandığın kadar harca modelini benimseyen) bir yöne gitmeliydi.  iTunes'un başarısı haklı olduğunu gösterdi. Madem müzik 2-3 MB'lık bir dijital dosyaya dönüşebiliyordu neden cepte taşınmasındı? iPod'un başarısı insanların bunu istediğini gösterdi. Madem  cep telefonlarına bir sürü para ödeniyordu, neden mail alıp gönderen, bulunduğunuz yeri gösteren, içinde interneti de olan kompakt bir iletişim cihazı haline gelmesindi? iPhone'un satışa çıktığı gün mağazaların önünde oluşan kuyrukları unutmadık.

Kişisel bilgisayar bir teknoloji ürünü olduğu kadar bir tüketim nesnesi. Aynı zamanda başka şeyleri de tüketmemize aracı oluyor. Örneğin müzik dinlemek için bilgisayarınızı kullandığınızda, bilgisayarın kendisi ayrı bir tüketim nesnesi, müzik ayrı bir tüketim nesnesi. Jobs bunu görüyor ve aralarındaki ilişkilerin nasıl olması gerektiğini bilgisayarı düzenleyerek hepimize gösteriyor. Kimimiz bunu beğeniyor, kimimiz beğenmiyor. iPad'in bize gösterdiği şu: Bilgisayarlar geliştikçe, pek çok şey yapabilir hale geldiler. Fakat gündelik hayatta yaptıklarımız, teknolojik gelişmeye göre şekillenmiyor. İnsan doğasına göre şekilleniyor. İnterneti çoğu kişi gazete okumak, müzik dinlemek, sosyal paylaşım sitelerine girmek ve e-posta için kullanıyor. Bazen de alışveriş için ama alışveriş en arka sıralarda. İnternet hızı ne kadar artarsa artsın, e-ticaret siteleri ne kadar harika olursa olsun, "interneti ne için kullanırsınız?" sorusunun cevabı hiçbir zaman "alışveriş için" olmayacak. Hep "bilgi almak, iletişim ve eğlence" önde olacak. İşte Jobs bunu görüyor. Bu nedenle de internete bağlanan bir cihazın neler yapabilmesi gerektiğini söylüyor. Biliyorsunuz Macbook Air bir dizüstü bilgisayar olarak tasarlanmıştı ve içinde CD/DVD sürücüsü yoktu. Nedeni basit. Bugün kim floppy disk kullanıyor? Yakın gelecekte de kimse CD veya DVD kullanmayacak. Neden bazıları belki kullanır diye herkese eski teknolojinin parasını ödetesiniz? Üstelik olabildiğince hafifletmeye çalıştığınız bir cihazda. Steve Jobs böyle yaparak bir yandan taşınabilir bilgisayar "taşınabilir olmalıdır" (ince ve hafif) mesajı veriyor; diğer yandan da harici bellek üreticilerinin işlerini geliştirmelerine zemin hazırlıyor.

iPad bugün, cep telefonları ve Kindle'ın (daha doğrusu digital reader'lar demek lazım) gitmeye çalıştığı yere götürüyor bizi. Geçmişte cep bilgisayarı kullananlar bilir: Cep telefonları bu kadar maharetli değilken, cep bilgisayarımızda adres defteri ve ajanda taşıyabiliyor olmak büyük lükstü. Cep bilgisayarları için dijital kitaplar da vardı ama sorunlar çoktu: hafıza yetmiyordu, internete bağlanamıyordu. Derken  cep telefonlarını bilgisayarlaştırdılar. Cep telefonları çok küçüktü, okumak için pratik değildi; sonra dizüstü bilgisayarları küçültmeye çalıştılar ama bir türlü yeterince ucuzlatamadılar. Steve Jobs bir kere daha şu gerçeği gözümüze sokuyor: İçine istediğiniz kadar süper işletim sistemi, işlemci, program vs. koyun "kişisel bilgisayar" temelde okumak, yazmak, izlemek, iletişmek ve arşivlemek için kullanılıyor. Bu işlevleri yeterince karşılayan, yeterince ucuz ve yeterince portatif bir cihaz gerek bize. Hepsi bu...


NOT: Geçmişte yayıncılığın geleceğinin internetle bağlantılı olduğu hakkında yazmıştım. iPad başarılı bir video oynatıcı, müzik oynatıcı, dijital okuma cihazı olarak ciddi bir pazar payına ulaştığında, tüm dijital içerik üreticilerinin birleşip Steve Jobs'un dev bir heykelini yaptırmalarını bekliyorum.

NOT 2: iPad'in teknik özelliklerini, testlerini ve diğer konuları buradan, resmi tanıtım videosunu buradan görüntüleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails