27 Ocak 2008 Pazar

Thinnovation




Geçtiğimiz hafta Steve Jobs, Macbook Air'ı "dünyanın en ince dizüstü bilgisayarı" olarak tanıttı. Bu tanıtımın ardından Macbook Air hakkında olumsuz yorumlar gelmeye başladı. Tasarımına diyecek yoktu ama, en çok eleştirilen, bu incecik bilgisayarın içinde bir DVD okuyucusu olmamasıydı. Niye olsun ki?

Tıpkı iPhone'da olduğu gibi, Macbook Air da dünyaya sunulan şey, yeni bir model ya da "hem onu hem bunu içeren, üstelik takla da atabilen yeni bir bilgisayar (telefon)" değildi. Tıpkı iPhone'un Nokia ya da Sony Ericsson'dan daha üstün bir telefon olmaması gibi; Macbook Air da Vaio'dan ya da başkalarından daha cici, daha hızlı bir dizüstü bilgisayar değil... iPhone da, Macbook Air da yeni tanıştığımız kavramlar. Artık cebimizde taşıdığımız bir cihazı yönetmek için 'bip bip' eden tuşlara ihtiyaç duymayacağız, küçük bir el hareketi ya da bir parmak temasıyla istediğimiz komuta erişebileceğiz. Bu, günlük hayatımıza yerleşmiş teknolojiyi kullanma alışkanlıklarımızı değiştirecek bir yenilik. "İnsanlar bunu böyle yapmalı, bundan böyle yararlanmalı" diyen, trendlere yön veren bir yenilik. Yeni bir modelden çok öte... Macbook Air'ın da temelindeki düşünce kolumuzun altına kıstırıp her yere götürebileceğimiz, bulunduğumuz yerdeki kablosuz internet bağlantısı sayesinde diğer bir bilgisayara erişebileceğimiz, bir çeşit taşınabilir bilgisayar. İçinde DVD sürücüsü yok. Çünkü artık hepimizin evinde DVD oynatıcı var, plazma TV var. DVD izlemek için bilgisayara ihtiyacımız yok. iTunes'tan artık sadece müzik değil, film satışı da yapılıyor. Dolayısıyla DVD izlemek için bilgisayarımızda bir DVD sürücüsüne de ihtiyaç yok, internet yeterli...

Macbook Air'ın tanıtımında kullanılan ifade "thinnovation". İnce ve inovasyon kelimelerinden oluşturulmuş. Son derece zekice. Tekrar ediyorum: Bu yeniliğin altındaki felsefeyi iyi okumak lazım. "Hayatınızdaki gereksiz fazlalıkları atıyoruz. Size yeni, sade, incecik bir cihaz; farklı bir iletişim ve eğlence biçmi sunuyoruz".

Apple'ın resmi sitesindeki tanıtım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails