9 Ocak 2010 Cumartesi

Camı modaya dönüştürmek


Venedik'e gidenlerin gezilerinin bir parçası da, el yapımı cam ürünleriyle ünlü Murano adasında cam atölyelerini ziyaret etmektir. Murano adası çok turistiktir. Herkes incik-boncuk, biblo falan alır oradan. Ayrıca Venedik'te adım başı turistik eşya dükkanları vardır içleri tıka-basa hediyelik cam ıvır-zıvırla dolu...

Murano camı ifadesi, yüzyılların cam işleme geleneği ve bilgi birikimiye üretilen dünyaca ünlü el yapımı renkli cam eşyaların alameti farikasıdır. Murano camı denince akla şimdilerde tüm o turistik ıvır-zıvırlar geliyor. Aslında Murano camı, lamba, avize, vazo ve diğer cam eşyaların yapımında kullanılan yüksek kalite ve özgün işçiliği ifade eden bir sözcüktür. 20. yüzyılda İtalya'da cam işiyle uğraşan pek çok firma, modern tasarımla özgün işçiliği birleştiren çok kaliteli dekoratif ürünler yarattı. Bu yüzden dekoratör veya mimarlara Murano camı dediğinizde tüm o turistik ıvır-zıvırlar değil, İtalyan tasarımı kaliteli ürünler akıllarına gelir.

İş hayatına lamba üreticisi olarak başlayan Venedikli Achille ve Francesco Voltolina kardeşler, camdan takı üretme işine girince, camın eski tarz işçiliğine vurgu yapan Antica Murrina markasını oluşturmuşlar. Bugün, eski dönemlere ait el yapımı havasını koruyan modern tasarımları ile çok beğenilen cam takılar üretmeye devam ediyorlar. Venedik'te San Marco Meydanı ve şehir içinde mağazaları var. Ürünleri internetten satın almak isterseniz Forzieri'den sipariş verebilirsiniz. Türkiye'ye postalama yapıyorlar. Yukarıdaki slide show'a beğendiğim bazı takıların fotoğraflarını koydum ve Forzieri'deki fiyatlarını yazdım.

Camı materyal olarak oldum olası severim. Bu takılarda camın ne kadar plastik (şekil verilebilen) bir malzeme olduğunu hayretle görüyoruz. Rengi, dokusu, karakteri olan bir malzeme cam. Dilerseniz parlak, dilerseniz mat hale getirebilirsiniz. Dilerseniz saydam, dilerseniz opak, dilerseniz degrade çalışabilirsiniz. Üstelik metal, deri gibi başka malzemelerle başarılı bir biçimde kombinlenebiliyor. Bir modacı daha ne ister?

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails