13 Nisan 2010 Salı

Vereyim kurtulayım: Panini ekmeği reçetesi


Tatlı Hayat'a son altı aydır "panini", "panini ekmeği", "panini nedir", "panini ekmeği tarifi" gibi anahtar sözcüklerle gelen ziyaretçi sayısı inanılmaz düzeyde arttı. Bunun sebebi sanıyorum KFC'ın yeni çıkardığı panini ekmekli burger. Vatandaş ne yediğini bilmek istiyor: Ne özelliği var bu ekmeğin? Bu sorunun cevabı burada . Reçete arayarak gelenleri hayalkırıklığına uğratmamak için de şimdi harika bir panini ekmeği reçetesi veriyorum.

Öncelikle evde zaman zaman focaccia ekmeği yapıyor olmama rağmen panininin ana malzemesi olan ciabatta (çabata) ekmeğini hiç yapmadığımı söyleyeyim. Sizin için bu reçeteyi Cookingbread'den aldım. Resimleriyle adım adım anlatmış. Ben de sevabına İngilizce'den Türkçe'ye çevirdim. Bu reçetede bir miktar irmik var. Geçenlerde Komşu Fırın'ın Osmanlı Ekmeği'ni yazmıştım. O ekmekte de irmik vardı. İrmik ekmeğin daha tok, daha farklı bir dokuya sahip olmasını sağlıyor. Bu nedenle aşağıdaki ekmek tarifinin sonucunu çok beğeneceğinizi düşünüyorum.

İrmikli Panini Ekmeği
Bu ekmeğin mayasını ekmeği yapmadan bir gün önce hazırlamanız gerekiyor.

Maya malzemeleri:
300 ml. un
180ml. ılık su
1/4 tatlı kaşığı toz maya

Ekmek malzemeleri:
540 ml. ılık su
3 çorba kaşığı zeytinyağı
360 ml. irmik
3/4 tatlı kaşığı toz maya
1 çorna kaşığı tuz
720 veya 800 ml. un
Kabuğa serpiştirmek için irmik


Hazırlanışı:
Ekmeği yapmadan bir gece önce maya malzemesini karıştırın. Elinizle ya da ahşap bir kaşıkla karıştırmanız tavsiye edilir. Karışımın üzerine bir parça stretch film kapatıp oda sıcaklığında bütün gece bekletebilirsiniz.

Ertesi gün ekmeği yapmak için tüm malzemelerinizi hazır edin ve ekmeği yoğuracağınız büyükçe bir kaba önce su ve zeytinyağını koyun.Ardından irmiği ekleyip karıştırın. Akşamki mayanızı, toz mayayı ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Ununuzun dörtte birini hamura katıp karıştırın. Bir miktar unu hamur yoğuracağınız masa ya da tezgaha serpiştirin ve cıvık haldeki hamuru buraya aktarın. Üzerine kalan unun çoğunu dökün (resimleri takip edebilirsiniz). Hamuru yavaş yavaş yoğurun ve yapışkanlığını gidermek için gerekiyorsa kalan unu da ekleyin. Hamuru bu şekilde 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz elastik bir kıvam alacaktır fakat hala bir miktar yapışkan olması normaldir.

Büyükçe bir kaseye biraz zeytinyağı koyun. Hamuru bu kaseye alıp, her tarafı güzelce yağlanacak biçimde birkaç kez yoğurun. Kasenin ağzını bir filmle kapatıp, 2 veya 3 saat kadar hamuru dinlendirin. Dinlenme süresinin sonuna gelirken fırınınızı 230 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Hamuru tekrar yoğurmak için tezgaha alın. Tezgaha irmik serpiştirip, hamuru parçalara bölün (bu tarifte 6'şar 6'şar iki seferde yapmış). Elinizle yuvarlak ve yassı parçalar oluşturun.  Hamur parçalarının üzerlerine fırça ile zeytinyağı sürüp, filmle örterek 15 dakika daha dinlendirin. Parmaklarınızla kabarıklığını alın (resimde gösteriliyor) ve tepsinize dizerek fırında 20 dakika pişirin. Bu ekmeğin kabuğu hafifçe altın renk alır ama yanları hala beyaz kalır. Bu hale geldiğinde pişmiş demektir. Yukarıdaki resimde tost makinesinde sandviç yapılmış bir parçanın resmi var. Gördüğünüz gibi çok kalın bir kabuk oluşmuyor.

Afiyet olsun.


NOT: Anglosakson tariflerde cup olarak verilen ölçüleri (1 cup 240 ml.'dir) sizin için ml.'ye çevirdim. Evinizde hacim ölçen bir ölçü kabı yoksa, Paşabahçe markalı eski tip su bardaklarının kabaca 200 ml. olduğunu göz önünde bulundurun. Örneğin 360 ml. 2 su bardağından biraz eksik olacaktır.

NOT 2: Yemek reçetesi gerektiğinde ilk baktığım yer olan Epicurious'taki Ciabatta ekmeği tarifi irmiksiz, içine biraz süt konmuş. Bu Ciabatta ekmeği reçetesine de buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails