18 Aralık 2010 Cumartesi

Yine yılbaşı, yine hediye telaşı...

Evet, yılbaşı yaklaşıyor. Her sene bu zamanlarda aynı konuya geliyoruz: Hediye seçimi, hediyelik seçimi. Bu ay Turkuvaz Dergi Grubu'na ait dergilerle birlikte yılbaşı hediyeleri eki verildi. Orada uzun uzun anlattım ama dergi almayanlar için "hediye nasıl seçilir", "kime ne hediye alınır", "hediye almak şart mıdır", "ne alacağımızı bilemediğimizde ne yapmalıyız" gibi soruların yanıtlarını burada kısaca tekrar edeyim.

Kime ne hediye alınır?
Kime ne hediye alınacağına dair kurallar olsaydı, mesela çocuklara oyuncak, yaşlılara kitap, kadınlara süs eşyası alınır diyen, o zaman hayat çok kolay olurdu. Ama ne yazık ki bütün oyuncaklar aynı olmadığı gibi bütün çocuklar da aynı değil; bu nedenle bir oyuncak hediye ettiğinizde bir çocuğun mutlaka mutlu olacağının garantisi de yok. Hediye kartı veya değiştirme kartı denilen şeyler bunun için var zaten.

Doğru kişiye doğru hediye seçmenin sırrı, cevabı içinde saklı bir soru aslında. Cevap, karşınızdaki kişiyi mutlu edecek şeyde. Bu noktada, hediye alacağınız kişinin zevklerini, umutlarını, hayata bakış açısını düşünerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz. Örneğin artık 15 yaşına gelmiş yeğeninize Barbie bebek veya Action Man oyuncağı alırsanız, size anında surat asacaktır. Hediyeniz çirkin veya özensiz olduğundan değil, yaşı gereği ilgi alanına artık başka şeyler girdiği için ya da hayalini kurduğu şeye (mesela bir iPhone) karşı duyarsız olduğunuz için… Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için hediye seçmeden önce kendi kendinize şu soruları sormanızın, doğru cevabı bulmanıza faydası olur:

Hediye alacağım kişiyi mutlu eden şeyler nelerdir?
Sinema, müzik, iyi yemek, dans etmek, gezmek, dondurma yemek… Mutlu olmak için her zaman nesnelere sahip olmak gerekmez.

Hediye alacağım kişiyi mutlu etmek için ayırabileceğim bütçe nedir?
Yeğeniniz 1000 TL’lik bir cep telefonu istiyor olabilir, siz ise hediye için 100 TL’den daha fazlasını harcamak istemiyor olabilirsiniz. Umutsuzluğa kapılmayın…

Elimdeki bütçe ile hediye alacağım kişiyi sevindirecek neler alabilirim/neler yapabilirim?

Cep telefonu isteyen yeğene konser bileti hediye etmeye ne dersiniz? Cep telefonunun yerini tutmaz ama sevdiği sanatçıyı sahnede görmeye de kimse hayır demez. Yaratıcılığınızı kullanın!

Ne alacağınızı bilemediğinizde ne yapmalısınız?
Pek de iyi tanımadığınız insanlara nasıl hediye seçeceksiniz? Mesela yeni iş yerinizdeki yeni arkadaşlarınızdan birine… Böyle durumlarda “her zaman işe yarayan hediyeler” kategorisinden bir hediye seçebilirsiniz. Evet, böyle bir kategori var. Bunlar genellikle kimsenin hayallerini süslemez ama, hediye edilen kişiyi sevindiren, maddi değerinden çok yaşattığı deneyimle akılda kalan hediyelerdir. Örneğin çok güzel kokan şeyler (mumlar, sabunlar vb), çok lezzetli şeyler (iyi bir pastaneden alınmış pasta, çikolata, makaron vb.), az bulunan veya bir yöreye özgü şeyler (pahalı olması gerekmez, Migros’ta bulunmayan bir şey olsun, mesela Bebek badem ezmesi). Önemli olan hediyenin insana hoş görünen veya duyularına hitap eden bir şey olması. Bunlar her zaman işe yarar. Bu nedenle çiçekler, sadece Sevgililer Günü’nde değil, her durumda işe yarayan hediyelerin başında gelir: Bir arkadaşınız terfi ettiğinde, kayınvalidenize yemeğe davet edildiğinizde, patronunuz ameliyat olduğunda, üst kat komşunuz doğum yaptığında…

“Her zaman işe yarayan hediyeler” aynı zamanda son dakika hediyesi olmaya da son derece müsaittir: Kararsız kaldığınızda, 31 Aralık günü saat 17.00’de hala eliniz boş olduğunda,  çok az bütçeniz olduğunda… Unutmayın, önemli olan insanlara hoş bir deneyim yaşatmaktır.

Hediye konusunda bilmeniz gerekenler:
  • Birine hediye almak son derece zarif bir davranıştır ve karşınızdaki kişiyi mutlu etmeyi amaçlar. Sırf hediye almış olmak için bir şey satın almayın.
  • Birinin size hediye alması son derece zarif bir davranıştır ve sizi mutlu etmeyi amaçlar. Sizin için zaman ve para harcamış birine gerektiği gibi teşekkür edin.
  • Hediye paketi açmak özel bir andır. Sevdiklerinizin bu anın büyüsünü yaşamasına izin verin. Hediye olarak aldığınız bir şeyi daima hediye paketi yaptırın. Mağazada yapılanı beğenmezseniz evde kendiniz daha güzelini yapın.
  • Hediye paketi açmak özel bir andır. Sevdiklerinizin sürpriz yaşamalarına izin verin. Ne hediye aldığınızı önceden söylemeyin. Tahmin etseler bile, bırakın paket açarken küçük bir heyecan yaşasınlar.
  • Hediye karşılık gerektirir. Birine hediye verdiğinizde, onun da karşılık vermesi gerekir. Siz istemeyebilirsiniz ama karşınızdaki kişi karşılık verme ihtiyacı duyacaktır. Bu nedenle verdiğiniz hediyenin maddi değerinin karşınızdaki kişiyi size karşı mahcup etmeyecek düzeyde olmasına dikkat edin.
Mütevazı bir hediyeyle sevdiklerinizi nasıl mutlu edersiniz?
Bu işin uzmanı ben değilim. Bu noktada topu Martha Stewart'a atıyorum. Marta'nın sitesinde "gift" veya "gift wrapping" diye arama yaptığınızda ufak tefek bir hediyenin muhteşem paketlere nasıl dönüştürüleceğine dair pek çok ipucu bulabilirsiniz. Aramaya üşenenler için hediye paketleme yöntemleri ve hediye paketi önerileri sayfalarına linkleri veriyorum. Unutmayın,  hediyenin güzelliği ince düşüncenin eseri olmasından ve yaşattığı deneyimden gelir.

1 yorum:

Mustafa Mert dedi ki...

Kimse artık sıradan hediyeleri beğenmiyor, herkes ilginç yılbaşı hediyeleri bekliyor http://www.buldumbuldum.com/hediyesi/yilbasi/ tarzında ilginç hediye önerileri olan var mı?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails