26 Ekim 2010 Salı

Kahve rengi kahverengi midir?

Kahve denince çoğumuzun aklına kahverengi kahve çekirdekleri ya da öğütülmüş kahve gelir. Tropikal iklimde yetiştiği için, Latin Amerika ülkelerinde neşe içinde kahve toplayan zenci işçiler falan (onlar da kahverengi ya)... En azından Starbucks çoğumuza öyle bir imajı dayatıyor... Oysa kahve kültürünün kaynağı Avrupa'dır ve Avrupa ülkelerinde kahvenin imajı, kahverengi ile özdeş değildir.

Yukarıdaki rengarenk resimdeki karakteristik Illy fincanını hemen tanıdınız sanıyorum. Evet, bu yazı Illy kahve ve Ekim ayında açılan Galleria Illy sergisiyle ilgili. Tobias Rehberger'in Illy imajını yansıtan bu enstalasyon (yerleştirme) çalışmasının, bir sanatçının gözünde kahvenin aslında çok daha renkli ve kavramsal bir şey olduğunu anlatayım derken, konuyu biraz dağıttım. Özetle, "her şeyin bir nedeni vardır" ve Illy böyle bir sergi düzenlediğinde bunun da nedeni, İtalyanlar'ın ve Illy'nin kahveyi, kahve kültürünü ve kahvenin yaşamımızdaki yerini algılayışının daha farklı olduğunu anlatmaktır ("her şeyin bir nedeni vardır" bu serginin sloganı aynı zamanda).

Tabii ben bu yazıyı ancak sergi bittikten sonra yazabiliyorum ama 2-23 Ekim tarihleri arasında Teşvikiye'deki Galeri Işık'ta (Işık Lisesi'nin girişindeki galeri) açılan Galleria Illy, sokaktan geçenlerin dikkatini çeken, son derece ilginç bir çalışmaydı. 2009 Venedik Bienali'nde Altın Aslan ödülü kazanan sanatçı Tobias Rehberger, bu sergi için galerinin zeminini, mobilya ve duvarlarını optik ilüzyonlar yaratan renkli desenlerle kaplamış. Galerinin bir bölümünde Illy fincanları ile oluşturulan bir konstrüksiyon ve mekanın içinde kamufle olmuş bir kahve barı vardı, diğer bölümde ise kahve içilebilecek banklar. Aşağıda minik bir slideshow ile sizlere sergiyi anlatmaya çalışacağım. Sergiyi dolaşıp bir fincan espresso içerken yaşadığınız deneyim Starbucks'ta kahve içmeye hiç benzemiyordu. Tuhaf bir mutluluk hissediyorsunuz. Başka bir dünyada, başka bir ülkede, hatta bir filmin içindeymişsiniz gibi...

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails