3 Haziran 2011 Cuma

Modayı nereden takip ediyorsunuz?

Kendimi moda yazarı olarak adlandırmam. Fakat moda konusunda Tatlı Hayat'ta ilginç şeyler okuduğunu söyleyenler modayı nereden takip ettiğimi soruyor. Eskiden modayı dergilerden takip ederdik. Kadın ve moda dergilerine heyecanla bakar, dergide gördüğümüz bir giysiyi bir ünlünün üzerinde görünce "hah, ben bunu daha önce görmüştüm" derdik. Fakat şimdilerde dergiler modayı takip etmek için bir numaralı kaynak değil.


Moda dergileri periyodik yayınlardır ve bir derginin hazırlanması uzunca bir süreç gerektirir. Dolayısıyla ilkbahar modasının en yeni parçaları aylar öncesinden takibe alınır ve Şubat sayısında yayınlanır (Çünkü Mart çok geç). Şubat sayısında yayınlanacak bir fotoğraf ise Aralık ya da Ocak ayında çekilmelidir ki, dergiye yetişebilsin. Bu sistem, ilkbahar/yaz koleksiyonunun üretimini Aralık ya da Ocak'ta tamamlamayı başarmış moda markalarının lehinedir. Diğerleri ise dergileri kaçırmış olurlar. Oysa gerçek dünyada moda görünenden çok farklıdır. Sezonun "hit" parçaları, en çok satanları, arzu nesneleri satışa ve sokaktaki kullanıma göre belirlenir. Basit bir örnek vereyim: Örneğin el örgüsü dantel ile giysileri süslemek, o sezonun 5-6 trendiyle birlikte aynı anda moda olabilir. Fakat sokağa çıktığınızda irili ufaklı pek çok markanın pek çok ürününde dantel kullanıldığını, herkesin dantelli bir şeye sahip olmak için yanıp tutuştuğunu görebilirsiniz. Hatta moda dergileri önünüze yepyeni trendler koyduğunda bile kadınların hala dantelli bir şeyler satın alabilmek için çırpındığını görebilirsiniz. Dantel gönülleri fethetmiştir. Moda dergileri için dantel modası "geçen sezon"da kalsa bile sokakta yaşamaktadır.

Neyin gerçekten moda olduğu ve hayatımıza ne kattığı/ne katmadığı benim ilgi alanıma giriyor. Bu sebeple sokakta gelip geçenlere, işportada neler satıldığına ve  pazarlardan neler satın alındığına bakarım. Yurt dışında ünlülerin gündelik hayatlarında neler giydiğine de internetten bakarım. Çünkü hiçbir aylık dergi Haziran ayında Kate Moss'un sokakta parmak arası terlikle dolaşırken çekilmiş fotoğrafını Temmuz ya da Ağustos'ta basmaz. O fotoğraf dergiler için eskidir, onlar o sırada kış modasına yönelik konular hazırlamaktadır.

Neyin gerçekten moda olduğunu anlamanın bir diğer yolu da popüler e-ticaret sitelerini takip etmektir (private shopping değil). E-ticaret siteleri sezonun hit parçalarını e-postanıza gönderir ve sizi bilgilendirir. İnsanların elde ürettiği ilginç parçaları sattığı alışveriş platformu Etsy gibi sitelerde, becerikli kızların neler dikip sattığını görseniz dudağınız uçuklar. Yukarıdaki resim, Etsy'deki bir satıcının retro tarzda hazırladığı kıyafetlerden biri. Moda dergileri ne derse desin, bütün dünyada retro ve vintage modasının ısrarla yaşatıldığını gözlerinizle görebilirsiniz.

Yorum bölümüne modayı hangi kaynaklardan takip ettiğinizi yazın. Çok eğleneceğiz... Haydi!

2 yorum:

Ayşe Şakarcan dedi ki...

Nahide, ben Vogue.com ve the sartorialist'e bakmayı seviyorum:)

Nahide Mutlu dedi ki...

Ben de beğeniyorum Sartorialist'i... Son zamanlarda Refinery 29'a çok bakıyorum, tam dergi mantığıyla hazırlanıyor. Gayet profesyonel.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails