11 Ocak 2011 Salı

Blogger'lık bir meslek midir?

Blog yazmak gittikçe yaygınlaşan bir uğraş. Aynı şekilde blog takip etmek de... Resimde gördüğünüz İsveçli moda blogger'ı Elin Kling, bloguyla o kadar popüler oldu ki, İsveçli H&M, Kling'in adıyla (tabii ki onun seçtiği parçalardan oluşan) bir koleksiyon hazırladı. Bu noktada akıllara şu soru geliyor: Bir mağaza, bir blogger'ın stilinden esinlenip bir koleksiyon hazırlar mı? Blogger'lık bu kadar ciddiye alınan bir iş mi? Blog yazarak kariyer yapmak mümkün mü?

Bu sorulara yanıt vermeden önce bu yazıya konu olan Elin Kling'den bahsetmek istiyorum: Elin Kling, aslında bir gazeteci. Lifestyle dergilerde çalışmış ve moda konularında yazmış. 2007 yılında kendi blogunu yazmaya başlamış. Blogu başarılı olmuş. İsveç'te gazete ve televizyonlarda moda ile ilgili çalışmaları devam etmiş. Hatta Kling, İsveç'in popüler müzik ve dans yarışmalarında styling de yapmış. Sözün özü, Kling sadece modayı takip eden değil, aynı zamanda bir stili olan biri. Medyayı ve neyi nasıl sunacağını da bilen biri. Tam da bu nedenle blogu (ve kendisi) çok başarılı. Bana göre, sadece "nerede ne var" türü moda haberleri yazan bir blogger olsaydı, bu kadar başarılı olamazdı. Kling'in blogu Style by Kling'e göz atarsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Blog yazarak kariyer yapmak mümkün mü? sorusuna gelecek olursak... Bence mümkün. Geleneksel medyada bir klişe vardır; "gazetecilik meslek değildir" denir. Form doldururken meslek hanesine gazetecilik yazabilirsiniz ama, gazetecilik bence de bir meslek değildir. İster okulunu okuyun, isterseniz benim gibi alaylı olun, gazetecilik bir anlatma biçimidir. Doktor veya ekonomist olun, topluma bir konuda neler olup bittiğini anlatmak için bir miktar gazetecilik yaparsınız. Bunu sadece gazetede köşe yazarken değil, bilimsel makale yazarken ya da  patronunuza rapor hazırlarken de yaparsınız. İşte bu nedenle, bir konuda söyleyecek bir lafınız varsa, iki lafı düzgünce bir araya getirip birilerine bir fikri ya da bir hikayeyi anlattığınızda, bir miktar gazetecilik yapmış olursunuz. Blog yazmak da aynen böyle bir şeydir. Meslekten sayılmaz ama ne kadar iyi yaparsanız, o kadar başarılı olursunuz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails