11 Şubat 2007 Pazar

Çılgın Profesör Aranıyor




Dünyaca ünlü girişimci işadamı Richard Branson, küresel ısınmayı durduracak yöntem geliştirecek kişiye 25 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı.



İngiliz girişimcisi Richard Branson, 2008 yılında başlayacak olan ve bilet alan herkesin uzaya gidebileceği (biletler 200 bin dolar civarında) uzay turları ile son zamanlarda adından sıkça söz ettiriyordu. Bu amaçla kurduğu Virgin Galactic hazırlıklarını sürdürüyor, hatta şimdiden bilet alanlar da oldu.

Önceki gün gelen bir haberin içinde Richard Branson'ın adı geçtiğinde şöyle bir tebessüm ettik. Habere göre Richard Branson, küresel ısınmaya neden olan atmosferdeki karbondioksit emisyonunu düşürecek bir yöntem bulana 25 milyon dolar değerinde bir ödül vereceğini açıkladı. Ödülün duyurulduğu basın toplantısında eski Amerikan başkan yardımcısı ve küresel ısınma konulu "Uygunsuz Gerçek" filminin yapımcısı Al Gore ile eski İngiliz Birleşmiş Milletler büyükelçisi Crispin Tickell de yer aldı.

Bu haber duyanları ilk etapta şaşırtabilir, çünkü Richard Branson Virgin Havayolları'nın sahibi. Havayolları şirketleri kullandıkları fosil yakıtlar nedeniyle atmosferdeki karbondioksit salınımının neredeyse %15 'ini oluşturmekten sorumlu tutuluyor. Gerçi Branson, geçtiğimiz sonbaharda da eski ABD başkanı Bill Clinton'ın başkanı olduğu Global Initiative (çevre, açlık, egitim, AIDS gibi küresel sorunlarla mücadele eden bir vakıf) konferansında şirketlerinin önümüzdeki 10 yılda elde edeceği net karı küresel ısınmayla mücadele edecek projelere aktaracağını açıklamıştı. Bu da, 3 milyar dolar gibi çok çok ciddi bir rakam. Öte yandan Branson'ın yenilenebilir enerjiler konusunda araştırmalar yapan Virgin Fuels adlı bir şirketi de var. Bu şirket de cevreci enerji kaynakları için 400 milyon dolarlık bir ar-ge bütçesi ayırmış durumda.

Richard Branson ütopyalara, maceraya meraklı, "dünyayı başka türlü algılayan" ve bu uğurda da para harcamaktan çekinmeyen biri. Sir ünvanlı bu modern zaman şövalyesinin, masallardaki "ölüme çare bulana kızımı vereceğim" diyen sultan gibi, "küresel ısınmaya çare bulana bir servet vereceğim" diyen beyanatı bizi şaşırtmadı. Oysa basına bol bol renkli malzeme verebilecek bu beyanat hakkında Türk gazetelerinde kayda değer hiçbir haber çıkmadı. Hükumetimiz "Küresel ısınma mı? Yok öyle bir şey" dediği için mi acaba?

Richard Branson'un açıkladığı ödül, 5 yıl için geçerli, Üstelik bu ödüle layık görülecek projenin yılda bir milyar ton karbon gazının atmosfere yayılmasını 10 yıl boyunca önlemesi bekleniyor. Ödül için başvuracak projeleri değerlendirecek komisyonda Gaia Teorisi'ni ortaya atan bilimadamı James Lovelock, Nasa araştırmacısı ve Amerika'yı küresel ışınmanın tehlikeleri konusunda ilk uyaran James Hansen ve Avustralyalı zoolog ve kaşif Tim Flannery de bulunacak.

Hadi bakalım, çılgın profesörler iş başına!

NOT 1: Bu ödül sadece konunun önemine dikkat çekmek için açıklanmış gibi görünse de, işe yarayabilir ve önümüzdeki 5 yıl içinde küresel ısınmaya çözüm bulunabilir. Zira Branson, şimdi Virgin Galactic'in kulandığı uzay aracı için de ödül vereceğini duyurmuş ve 2004'te bu ödül sahibini bulmuştu.

NOT 2: Al Gore'un Amerika'yı kurtardığı yetmiyormuş gibi bir de dünyayı kurtarmaya kalkışmasına çok gülüyorum. South Park'taki Al Gore bölümünü izleyin.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails