7 Ağustos 2010 Cumartesi

Çiçeklerin dünyasına yolculuk

Bu hafta bir halkla ilişkiler şirketinin, çiçek kokulu yeni bir deterjan ve yumuşatıcı serisinin tanıtımı için blog yazarlarına yönelik olarak düzenlediği "çiçeklerin dünyasına yolculuk" etkinliğine katıldım.  Tanıtımı yapılan ürünlerle ilgili izlenimlerimi burada bulabilirsiniz. Bu sayfada "her genç kadının öğrenmesi gereken" çiçek düzenleme hakkında öğrendiklerimi anlatacağım. Geç olsun, güç olmasın...

Efendim, çiçek düzenlemek, (saksı bitkisi olmayan) kesme çiçekleri bir vazo veya kap ile uyum içinde biçimde yerleştirme sanatı. Pek çok inceliği ve kuralı var. Öte taraftan kendi beğeni ve yaratıcılığınız doğrultusunda katabileceğiniz yine çok şey var. "Her genç kadının öğrenmesi gereken" diye nitelendirirken, çiçek düzenlemenin inanılmaz keyifli ve dinlendirici bir uğraş olmasının yanında gerekli olduğunu da vurgulamak istedim.  Çünkü çiçekler evinize her zaman bir çiçekçide düzenlenmiş (aranjman) olarak gelmeyebilir. Buketleri vazonuza göre düzenlemeniz gerekir. Hele sokaktaki çiçekçiden aldıklarınızı, eve gelip paketi açtığınızda yeniden iç açıcı hale getirebilmek için kesinlikle -biraz da olsa- çiçek düzenleme bilginizin olması gerekiyor.

Blog yazarların Park Flora'da kavurucu Ağustos sıcağında çiçek düzenleme dersi  veren florist Eren Tapan'dan birkaç saat içinde pek çok şey öğrendim. Üniversitede mimarlık eğitimi aldığım için üç boyutlu düşünme, malzeme, kompozisyon, renk uyumu gibi bilgilerimi de farklı bir alanda tazeleme fırsatı buldum. Benim için çok keyifliydi. Eren Hanım, kendi atölyesinde dileyenlere bir veya iki gün süren dersler veriyor. Ben kısaca öğrendiklerimi özetleyeyim.

Çiçek seçerken nelere dikkat edilmeli?
  • Çiçeklerin genel görünümü canlı olmalı, yaprakları koparılarak temizlenmiş olmamalı.
  • Çiçeklerin sudaki saplarının uçları kararmış veya renk değiştirmiş olmamalı.
  • Çiçekler güneş altında beklememiş olmalı.
  • Sürekli alışveriş yaptığınız bir çiçekçiniz olmalı. Her zaman kaliteli çiçek almak için "iyi müşteri" olmalısınız.
Çiçek düzenlerken nelere dikkat edilmeli?
  • Vazo (veya kap) ile çiçeklerin boyunun orantısı düzgün olmalı. Göze en hoş görünen oran 1'e 1.5'tur. Yani 30 cm'lik bir vazoya yerleşecek çiçeklerin vazonun dışında kalan kısmı vazonun 1.5 katı kadar olması iyidir. Bu durumda bu vazoya göre çiçek seçerken boylarının 45 + 30 = 75 cm. olması beklenir. Tabii sapı vazonun dibine değdirmeden düzenleme yapabilir ve biraz daha kısa tutabilirsiniz. Eğer çiçekleri suya koymadan oasis denen su emen yapay süngerden kullanacaksanız, daha da kısa olabilir.
  • Çiçekleri vazoya yerleştirirken bir daire biçmi almalarına özen gösterin. Dört köşeye doğru uzanan düzenlemeler tabiatta yoktur, zihinde uyumsuzluk çağrışımı yapar.
  • Renk uyumu önemlidir. Uyumlu renklerle uyumlu bir düzenleme, kontrast renklerle çarpıcı görüntüler elde edersiniz. Kontrast renklerin neler olduğunu bilmiyorsanız çok kolay bir şeyi ezberlemeniz gerekiyor: Tabiatta üç ana renk vardır, sarı, kırmızı ve mavi. Bu üç ana renk kendi aralarında birleşerek ara renkleri oluşturur. Ana renklerin her birinin bir ara renk kontrastı vardır. Sarı ve mavi birleşince yeşil olur. Yeşilin içinde ana renklerden kırmızı yoktur. Bu nedenle yeşilin kontrastı kırmızıdır. Yine sarı ile kırmızı birleşince turuncu olur, turuncunun bileşiminde ana renklerden hangisi yoktur? Elbette mavi turuncunun kontrastıdır. Siyah ve beyaz renk değildir. Onlar ışığı %100 yansıtma ve %100 soğurma halleridir. Bu nedenle renkleri vurgulamak için kullanılır (halk arasındaki tabirle açmak ve kapamak için).
  • Renk uyumu konusunda kendinize güvenmiyorsanız tek renkli çiçek seçin ve yeşil ile kombinleyin.
  • Düzenleme yaparken kullanacağınız çiçeklerin özelliklerini bilmelisiniz. Örneğin nergis türü çiçekler, sapları kesilince bir madde salgılarlar ve bu da sudaki diğer çiçekleri bozar. 
  • Genel kuralları çok iyi bilseniz de aklınıza gelen ilginç şeyleri denemekten çekinmemelisiniz.
Çiçeklerin uzun ömürlü olması için ne yapılmalıdır?
  • Çiçeklerin saplarında suyla temas eden tüm yaprakları temizleyin.
  • Vazonun suyunu her gün değiştirin.
  • İki günde bir çiçeklerin saplarını diyagonal olarak keserek biraz kısaltın.
  • Bozulan çiçekleri vazodan çıkarın.
  • Çiçekleri koyacağınız suya 1 damla çamaşır suyu damlatmanız, suda çürüme yapan bakterilerin oluşmasını önler.
  • Çiçekler cereyan, fazla sıcak ve fazla soğuk yerleri sevmez. Uygun bir yere koyun.
Yukarıdaki resimde o gün yaptığımız çiçek düzenlemesini görüyorsunuz. Atölyede üzerinde çalıştığımız hali de aşağıda.


1 yorum:

55252 dedi ki...

güzel:D
D:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails